Tässä Postijuna 102 on vielä P  ( Paalun D.) tunnuksella. Kuva on otettu siirtomarssilla ennen Petroskoita. Kuvasta voi tunnistaa vaunun ampujan panssarimies M. Takalan jolla on käsi siteessä, vaunun ajajana toimii tässä panssarimies Lehtinen Somerolta.Tämän vaunun alta petti tie Kirvesjärvellä ja vaunu upposi tiehen/suohon telan ylälaitaa myöten, viimeisellä laukauksella ampuja onnistui tuhoamaan vihollisen pst.tykin jonka jälkeen tykin putki osoitti penkkaan. Ampujan yrittäessä kääntää tornia paloi tykin sähköisen käännön kytkin. Vaunun ollessa juuttuneena vihollinen yritti vastahyökkäystä jonka vaunun ampuja ja Ltn.Lauri Törni torjuivat vaunun tornin takapikakiväärillä ampuen noin 60 lippaallista . Tästä tapahtumasta kertoo mm. korkeajännityslehti kuinka Törni hyppäsi ulos ja ampui sieltä. Vaunun miehistö jätti vaunun ei kenenkään maalle illalla torjuttuaan sitä ennen vastahyökkäyksen.

 

Tässä saman vaunun alta on pettänyt silta.

 

 

102 Talvella.

 

Postijunat 101 ja 102 kuvassa ennen hyökkäystä Karhumäkeen. Pian tämän kuvan oton jälkeen venäläinen Cristie sai osuman 102 pikkutorniin jossa kaatui panssarimies Pauli Ruusomo Merimaskusta. Jos joku tunnistaa kuvassa/kuvissa olevia,niin mielellään otan tietoja vastaan.

 

 

Tässä kuvassa on osuman ampuneet vaunut tuhottuna.Vänr. Niittylän johtama ja Kers. Heinon ajama T 34 eli Sotka tuhosi vaunut hetimmiten.

 

 

Tässä Postijunan T-28 Pk-ampujana toimineen Pauli Ruusumon viimeinen leposija Merimaskun sankarihaudalla. Kävin viemässä kesällä 2017 viimeiset terveiset omaisille Paulin viimeisistä vaiheista - 76 vuoden takaa. Erittäin mielenkiintoinen ja mielienpainuva tapaaminen. Myös Postijunan ajajan hauta ja etunimi löytyi. Postijunan ajajana toimi panssarimies Arvo Lehtinen, kotoisin Somerolta ja on haudattu Somerniemen hautausmaalle. Someron kirkon esittelijänä toimi 1935 syntynyt mies joka tunsi Arvon henkilökohtaisesti ja kertoi mielenkiintoisen tarinan Arvon elämästä.

Merimaskun sankarihauta ja hautapaikalla 9 on Paulin hauta.

 

 

Isänmaan Puolesta

 

 

 

 

Merimaskun kirkko.

 

Kaksoispanssarilla varustettu Klimi on kestänyt Suomalaisten 40mm it.tykin osumat. Miehistö on hylännyt ja polttanut vaunun.

 

 

 

Tässä Törnin panssari T- 26 on kuvattu Nuosjärvellä Aurikka nimisen kylätien varressa 30.8.1941. Vaunun ampuana on panssarimies Takala, tornin päällä tuntematon TK-mies. Huomaa aikajana, tässä kuvassa on ampujan sormi paketissa samoin kuin postijunan päällä ollessa. Kuvan takan on leima jossa on postijunan kuva.

 

Tässä lainauksia kirjasta TÖRNI KÄRKEEN.

Vertaa ensimmäisen kuva alla olevaa ampujan kertomukseen, niin melkein yksi yhteen.

 

 

 

 

Arvoisat lukijat, jos tiedätte jotain kuvista, niissä olevista henkilöistä tai muuten vaan haluatte kertoa mielipiteenne, niin otan mielelläni niitä vastaan alla olevassa s.posti osoitteessa.

kotisivut@haapajarvi-reisjarvi-reservilaiset.fi

Alkuun